Accountantsregister.nl > Diensten > Beoordelingsverklaring laten opstellen?

Beoordelingsverklaring laten opstellen?

Meta: Een beoordelingsverklaring toont de betrouwbaarheid van uw cijfers aan. Vraag vrijblijvend 3 offertes aan van onafhankelijke erkende accountants.

10/28/2013
student seated at table meeting with professor
Photo: Julie Jaidinger

Een nauwkeurig inzicht en zekerheid over de financiële cijfers is erg prettig. Het geeft een actueel beeld van de stand van zaken en biedt een goede basis voor toekomstige plannen. Een (kostbare) uitgebreide controle is lang niet altijd nodig of verplicht, omdat een beoordelingsverklaring vaak een vergelijkbare zekerheid biedt. Een beoordelingsverklaring bestaat doorgaans uit een check van de financiële gegevens van uw organisatie, op basis van tussentijdse (omzet)cijfers.

Vergelijk meerdere offertes met één verzoek

Beantwoord een paar vragen om gepersonaliseerde offertes voor uw project te krijgen.

Een beoordelingsverklaring biedt zekerheid en geruststelling

Een beoordelingsverklaring toont informatie over de mate van betrouwbaarheid van uw cijfers. U krijgt zwart op wit hoe uw organisatie er in hoofdlijnen uitziet en of deze gegevens kloppen. Een beoordelingsverklaring geeft dus vooral meer zekerheid. Bij subsidieverantwoordingen, in het notariaat of op grond van wet- en regelgeving kan een beoordelingsverklaring bovendien verplicht zijn.

Inlichtingen en cijferanalyses

Bij het opstellen van een beoordelingsverklaring beoordeelt een accountant hoe uw cijfers tot stand zijn gekomen en welke wet- en regelgeving daarop van toepassing is. Ook voert hij of zij meerdere cijferanalyses uit. Daarbij kunt u een aantal kritische vragen verwachten, waar uw organisatie van kan leren. Regelmatig zorgen vragen namelijk voor nieuwe inzichten, die een goede aanleiding kunnen zijn voor verbeteringen in uw organisatie. Bij een beoordelingsopdracht controleert een onafhankelijke accountant of de jaarrekening de financiële situatie van een organisatie goed weergeeft. De accountant zal cijferanalyses maken, mensen in de organisatie om inlichtingen vragen en nadenken over wat fout kan gaan. Op basis hiervan wordt het resultaat beoordeeld.

Het resultaat

Na beoordeling bestaan er drie verschillende mogelijkheden: een goedgekeurde beoordelingsverklaring, een beoordelingsverklaring met beperking, of een afkeurende beoordelingsverklaring. Uiteraard zal een accountant altijd eerst nader onderzoek doen, bij het vermoeden dat de jaarrekening een substantiële afwijking bevat. Ziet alles er goed uit? Dan stelt de accountant in de beoordelingsverklaring dat ‘niet is gebleken dat de jaarrekening geen getrouw beeld geeft van het vermogen en het resultaat van de onderneming’. Oftewel: de jaarrekening en cijfers kloppen. Is de jaarrekening fout, of kan de accountant onvoldoende zekerheid verkrijgen? Dan wordt dit in de conclusie vermeld.

Vertrouwen en inzicht door erkende accountants

Een beoordelingsverklaring mag alleen worden opgesteld door een bij de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) aangesloten en erkende accountant. Dat betekent dat deze altijd onafhankelijk, integer, professioneel en vakbekwaam te werk gaat. Wanneer de beoordelingsverklaring is opgeleverd, heeft u een duidelijk overzicht van de betrouwbaarheid van uw financiële gegevens. Een dergelijke verklaring is niet alleen voor uzelf en bestuurders interessant, maar geeft ook vertrouwen en inzicht aan aandeelhouders en eventuele kredietverstrekkers.

Beoordelingsverklaring laten opstellen?

Wilt u een beoordelingsverklaring laten opstellen door een erkende accountant? Accountantsregister.nl helpt u hier graag bij. We zijn matchmaker tussen bedrijven en accountants en zorgen voor het beste aanbod. U vult uw aanvraag in en wij zorgen ervoor dat u op basis van uw wensen 3 offertes ontvangt van deskundige accountants in de buurt. Uiteraard geheel vrijblijvend en binnen 48 uur. U vergelijkt vervolgens deze offertes en kiest zelf de partner die het beste bij u past. Wij doen gratis en vrijblijvend het werk, terwijl u veel tijd bespaart. Vul uw aanvraag direct in, of neem contact op voor meer informatie.